Tietonurkka

Mikä on Kuukuppi?

Kuukautiskuppi (kuukuppi, kuukautiskerääjä, ”kuppi”) on kestävä kuukautissuoja joka asetetaan emättimeen ja johon kuukautisvuoto kerääntyy. Kuukuppi tyhjennetään tarvittaessa, pestään ja asetetaan takaisin emättimeen. Kuukautisten välissä kuppi desinfioidaan (keittämällä) ja sitä säilytetään pienessä kangaspussukassa. Kun kuukautiskuppia käytetään, puhdistetaan ja säilytetään oikein, se on turvallinen ja puhdas suoja, jota voidaan käyttää useita vuosia.

Kuukautiskuppi ei ole samanlainen kuukautissuoja kuin tamponi. Joten tamponin vierastajat voivat saada kuukupista uuden ja miellyttävän kuukautissuojan. Kuukuppi ei myöskään ime itseensä mitään, vaan se kerää vuodon. Niinpä emättimen limakalvot eivät kuukuppia käytettäessä kuivu ja emättimen kosteustasapaino säilyy. Kuukuppi ei myöskään häiritse emättimen luonnollista tapaa poistaa kuukautisveren mukana kuolleita soluja ja bakteereja. Toistuvista hiivatulehduksista kärsivät naiset voivat hyötyä kuukupin käytöstä, koska usein jo pelkkä kupin käyttäminen kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan vähentää hiivatulehduksia.

Kuukuppi keksittiin 1930-luvulla, mutta sen suosio on kasvanut vasta viime vuosina. Koska kuukautiskuppi kestää käytössä useita vuosia, se on erittäin taloudellinen sekä luontoa säästävä vaihtoehto. Useat Kuukupin käyttäjät vannovat sen nimeen ja pitävät sitä miellyttävimpänä kuukautissuojana mitä markkinoilta löytyy. ”Kuukuppi helpottaa kuukautisten aikaista elämää huomattavasti.” – nainen 36 v.

Kuinka Kuukuppi toimii?

Kuukuppi on merkistä riippuen valmistettu joko lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista eli lateksista. Silikonista valmistetun kuukupin etuina ovat sen allergisoimattomuus ja desinfioinnin helppous keittämällä. Suppilomaisen tai kirkonkellomaisen muotoisen kuukupin pohjassa on antenni tai muu uloke, joka auttaa saamaan otteen kupista kun se poistetaan emättimestä.

Kuukuppi asetetaan emättimeen litistämällä se kaksin kerroin (on olemassa useita paikalleenasettamistapoja). Kuukuppia ei työnnetä syvälle emättimeen vaan se jätetään emättimen alaosaan. Kuppi "löytää itse paikkansa" emättimessä. Kuukuppi pysyy paikoillaan kupin sisäpuolelle muodostuvan alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Alipaine riittää pitämään kupin reunat tiiviisti emättimen seinämiä vasten. Kun kuppi poistetaan, sitä puristetaan pohjasta sen verran, että kupin sisäpuolelle pääsee ilmaa, jolloin sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero tasaantuu ja kuppi irtoaa emättimen seinämistä.

Usein uudet kuukupin käyttäjät pohtivat mistä tietää milloin kuppi täytyy tyhjentää. Kuukupin tyhjennystarve riippuu vuodon määrästä ja itselleen sopivan tyhjennysvälin oppii melko nopeasti. Joskus emättimeen saattaa tulla kuplivaa tunnetta, josta tietää, että on aika tyhjentää kuppi. ”Kupin täyttymisen vain oppii tuntemaan” – nainen 25 v.
Kuppi tulisi kuitenkin tyhjentää vähintään kahdesti vuorokaudessa, esimerkiksi aamuin ja illoin, jotta se tulee pestyä riittävän usein.

Kuukupin hyödyt

 • Se ei kuivata tai raavi emättimen seinää eikä jätä kuituja jälkeensä kuten tamponit saattavat tehdä.
 • Se ei häiritse emättimen itsepuhdistuskykyä kuten tamponit.
 • Se ei aiheuta virtsatulehdusta siirtämällä kolibakteeria peräaukosta virtsaputkeen tai emättimeen kuten siteet saattavat tehdä.Se ei aikaansaa lämmintä ja kosteaa ympäristöä joka edistää hiivasienen kasvua kuten siteet.
 • Jotkut naiset jotka käyttävät kuukautissiteitä ja kuukautiskuppia ovat ilmoittaneet kuukautistensa olevan kivuttomammat kuin silloin kun he käyttävät tamponia.
 • Kuppeja voi käyttää urheilun ja uimisen aikana.
 • Vastoin kuin tamponit, kuukuppi voidaan asettaa paikoilleen missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa (helpottaa harjoittelua) ja voidaan laittaa kuukautisia odotettaessa eikä vasta niiden alettua, kuten tamponit.
 • Kuppi on huomattavasti taloudellisempi. Yksi uudelleenkäytettävä kuppi maksaa suurin piirtein yhtä paljon kuin kymmenen kuukauden kertakäyttösiteet, mutta kestää kymmenenkin vuotta.
 • Koska kuppi täytyy uusia vain kerran kymmenessä vuodessa, se on käytännöllinen vaihtoehto naisille, jotka matkustavat paljon tai asuvat maissa joissa siteet ja tamponit ovat vaikeita löytää tai kalliita.
 • Kuppi vie vähän tilaa matkatavaroissa vaikka pakkaisi kuukausia kestävälle matkalle.
 • Kuppi ei aiheuta mitään kertakäyttötuotteiden tuomaa jätettä (vrt. asettimelliset tamponit: laatikko, yksittäispakkaus, tamponi ja asetin, kerro kymmenellä vuodella).
 • Valmistusprosessi voi olla turvallisempi ympäristölle (ei esimerkiksi valkaisuprosessia).
 • Koska itse kuukautisveren lisäksi muuta jätettä ei synny, kuppi on täydellinen suoja käytettäväksi tilanteissa joissa mahdolliset jätteet olisi muuten pakko esimerkiksi haudata maahan tai kuljettaa koko matkan takaisin (kuten eräretkeilymatkalla).
 • Ne naiset, jotka uskovat kuukautisvuotonsa olevan erittäin voimakkaat voivat kupin avulla tarkkaan mitata vuotonsa määrän.
 • Kuppia voi pitää jopa 12 tuntia ennen kuin se tarvitsee tyhjentää (tamponien ja siteiden valmistajien suosituksena on tuotteen vaihtaminen vähintään kahdeksan tunnin välein).
 • Kuukautisten tyypillinen haju jää pois, koska kuukautiskupissa veri ei hapetu eli pilaannu, kuten tamponia tai kuukautissidettä käytettäessä. Kuukautiskuppiin kertynyt veri on hajutonta.

Kuukupin hoito-ohjeet

Kuukautiskuppi suositellaan pestäväksi joka kerta ennen käyttöä ja joka tyhjennyksen jälkeen miedolla saippuavedellä. Muista puhdistaa myös kupin pienet ilmareijät. Kuppi kannattaa huuhtoa ensin kylmällä vedella ja vasta sen jälkeen pestä lämpimällä saippuavedellä, näin kuppi ei tummu ja värjäydy niin helposti. Kuppi on hyvä keittää 3-5 min. kiehuvassa vedessä  ennen ensimmäistä käyttökertaa ja jokaisten kuukautisten jälkeen. Keitinveteen voi halutessaan lisätä etikkaa. Kuukuppi säilytetään kangaspussissa, kuivassa ja auringonvalolta suojassa.

Kuukuppi by Kaalimato

Kaalimato-kuukautiskupit ovat valmistettu laadukkaasta lääketieteellisestä silikonista. Kaalimato-kuukupit ovat pehmeitä ja joustavia. Pienempi kuppi on materiaaliltaan hieman suurempaa kokoa pehmeämpää silikonia. Kaalimato-kuukupeissa on antennit jotka helpottavat kupin emättimestä pois ottamista. Antennia voidaan lyhentää saksilla, jos se tuntuu liian pitkältä.

Kuukuppi by Kaalimato pakkauksessa on kaksi kuppia. Pienempi alku –ja loppuvuotoon sekä suurempi runsaaseen keskivuotoon. Kaksi eri kokoa mahdollistavat käyttömahdollisuuden erilaisille naisille. Pienempi kuppi sopii mm. nuorille tytöille, jotka eivät ole aloittaneet seksielämää vaikka kuukautiset olisivatkin runsaat. Se sopii myös naisille joilla on lyhyt emätin (voit helposti koskettaa kohdunsuutasi sormellasi) sekä aktiiviurheilijoille, esimerkiksi pilatesta, joogaa, ratsastusta harrastaville naisille. Suurempi kuukuppi sopii synnyttäneille, aikuisille naisille ja synnyttämättömille, seksielämän aloittaneille naisille, joilla on runsaat kuukautiset. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan koon sen hetkisessä elämässäsi.

Kaalimato-kuukuppien mukana on selkeät ja helpot käyttöohjeet kuvineen. Mukana on myös kangaspussukka, jossa kuukupit ovat helpot säilyttää ja ottaa mukaan.

Tutustu Kaalimadon kuukuppiin tästä

Kaalimato tarjoaa helpot menkat!

 

 

 

 

 

 

Siirry tästä Kaalimato.com -kauppaan Asiakaspalvelu: Puhelin (ark 9-13) 0400-380566. Noutopiste ja toimisto: Kaalimato.com, Kumitehtaankatu 5 E, 04260 Kerava, Ma-Pe 8.00 - 14.00 Copyright © 2016 Kaalimato.com